1.  How many adults over 65 years of age have lost teeth?

a. 10%     b. 20%     c. 40%     d. 50%

2.  Which animal has the most number of teeth?

a. cat     b. dog     c. horse     d. snail

3.  The average human produces how much saliva a day?

a. 1 ounce     b. 1 cup     c. 1 pint     d. 1 quart

4.  The roots of teeth are covered by?

a. shell     b. gums     c. gristle     d. pulp

5.  Paleontologist use teeth to identify?

a. age     b. fossil species     c. diet     d. sex

6.  The human tooth is made of?

a. bone     b. ivory     c. multiple tissues     d. polycarbonates

7.  Animals can develop how many sets of teeth in a lifetime?

a. one     b. two     c. thousands     d. all the above

8.  Sharks grow a new set of teeth every?

a. day     b. week     c. two weeks     d. month

9.  A tooth that has been knocked out starts to die?

a. 1 min.     b. 15 min.     c. 1 hour     d. immediately

10. Teeth of rabbits and squirrels stop growing?

a. birth     b. 6 mos.     c. 1 year     d. never

11. Adult humans have how many teeth?

a. 24     b. 32     c. 36     d. 48

12. Teeth are the hardest substance in the human body?

a. true     b. false

13. Children have how many teeth?

a. 12     b. 18     c. 20     d. 24

14. George Washington’s teeth were made of?

a. silver     b. wood     c. stone     d. ivory

15. Fangs are typically found in which animal?

a. snakes     b. whales     c. geese     d. elephants

16. Cats have more teeth than dogs?

a. true     b. false

17. Tooth loss in adolescents is most often caused by?

a. decay     b. candy     c. colas     d. accidents

18. The Statue of Liberty’s mouth is how wide?

a. 3 ft.     b. 6 ft.     c. 8 ft.     d. 10 ft.

19. Minnows have teeth in their?

a. nose     b. mouth     c. ears     d. throat

20. Which animal is toothless?

a. turtle     b. snail     c. rabbit     d. elephant

21. An elephant tooth can weigh up to?

a. 20 grams     b. a pound     c. 6 lbs.     d. 10 lbs.

22. How many different types of bacteria are found in dental plaque?

a. 3     b. 30     c. 300     d. 3000

23. In humans the only fully developed organ at birth is?

a. tongue     b. teeth     c. brain     d. stomach

24. What animal will clean the teeth of a crocodile?

a. fish     b. water snake     c. bird     d. another crocodile

25. The hardest substance in your body for crushing food is?

a. dentin     b. gristle     c. bone     d. enamel

26. Tartar is a term for the calcified deposit on teeth hardened by?

a. sweets     b. saliva     c. yeast     d. illness

27. The first crude toothbrush was made from?

a. bark     b. twigs     c. ivory     d. horse tail

28. Most mammals develop two sets of teeth, which is called?

a. polyphyodonts     b. diphyodont     c. deciduous     d. monophyodont

29. A rodent’s incisors grow and wear away continually through?

a. osmosis     b. decay     c. evolution     d. gnawing

30. Lemon sharks grow a new set of teeth every?

a. day     b. week     c. two weeks     d. month

31. Herbivores have many _______ for chewing on their food?

a. incisors     b. canines     c. molars     d. rows of teeth

32. Carnivores have ______ teeth to kill and tear the meat of their prey?

a. incisors     b. canines     c. molars     d. rows of teeth

33. What is used to completely cover a damaged tooth?

a. bridge     b. dentin     c. dentures     d. crown

34. Replacement teeth can be made of?

a. porcelain     b. gold     c. ceramic     d. all the above

35. A walrus tusk is an example of which type of tooth?

a. incisor     b. canine     c. molar     d. denture

36. The phrase “Long in the Tooth” was used to reference which animal?

a. horse     b. dog     c. alligator     d. cow

37. Teeth are always attached to the jaw?

a. true     b. false

38. Dogs have less dental cavities than humans because of their?

a. age     b. diet     c. saliva     d. canines

39. One in every _____  humans are born with visible teeth?

a. 2     b. 20     c. 200     d. 2000

40. Mosquitoes have _____ number of teeth?

a. 0     b. 23     c. 36     d. 47

41. Third molars that may or may not ever erupt are also called?

a. milk teeth     b. incisors     c. wisdom teeth     d. primary teeth

42. The primary mineral in a tooth’s enamel is?

a. collagen     b. dentin     c. cementum     d. hydroxylapatite

43. What process allows teeth to become visible in the mouth?

a. periodontics     b. eruption     c. orthodontics     d. fluoridation

44. In Greek mythology, what would planted dragon’s teeth would turn into?

a. swords     b. warriors     c. shields     d. bean stalks

45. What is the average amount of money gifted by the tooth fairy in 2013?

a. 75 cents     b. a dollar     c. $3.70     d. $5.10

46. A sneeze exits the human body at what speed?

a. 25 mph     b. 75 mph     c. 300 mph     d. 600 mph

47. When was the nylon-bristled toothbrush like we use today invented?

a. 1938     b. 1945     c. 1960     d. 1976

 

48. How much pressure does can the human jaw put on the back molars?

a. 30 lbs.     b. 75 lbs.     c. 200 lbs.     d. 400 lbs.

49. Turtles and tortoises are toothless?

a. true     b. false

50. It take _____ muscles to show your smile?

a. 10     b. 17     c. 23     d. 45

 

ANSWER KEY

1. a       2. d       3. d      4. b       5. b       6. c       7. d       8. c      9. b      10. d

11. b     12. a     13. c     14. d     15. a     16. b     17. d     18. a     19. d     20. a

21. c     22. c     23. a     24. c     25. d     26. b     27. b     28. b     29. d     30. c

31. c     32. b     33. d     34. d     35. b     36. a     37. b     38. c     39. d     40. d

41. c     42. d     43. d     44. b     45. c     46. d     47. a     48. a     49. a     50. b